вторник, 10 юни 2008 г.

Хемихромис

Hemichromis
Хемихромис
Семейство цихлиди (Cichlidae).


Тялото е изтеглено, доста високо, сплескано отстрани."D" е дълъг. Рибите са териториални, обитават средните и долни слоеве на водата, степента на агресивност зависи от вида и е индивидуална. Най-добре е да се отглеждат във видов аквариум с растения с твърди листа и защитени от изравяне от рибите, а също с плоски камъни и корени. Вода: 22-26°С, dH до 20°, рН 6,8-7,5, ежеседмична смяна на 1/4 от обема. Храна: жива, заместители. Размножаването е по двойки (най-добре е двойката да се образува от група млади екземпляри) може да става и в обикновен аквариум. Стимул за хвърляне на хайвера е повишаването на температурата с 2-3°С и смяна на водата. Хайвера, обикновено, се хвърля на плосък камък (до 500 зърна). Родителите се грижат за хайвера и потомството и през това време стават агресивни. Инкубационен период 2-5 денонощия, малките плуват след 4-6 денонощия. Стартова храна: науплии на циклопс, нематоди.
Hemichromis bimaculatus Gill, 1862.Хромис-красавец
Разпространени са в басейна на реките Конго, Нил и Нигер. Дължина до 15 см. D XIV-XV/10-12, А 111/8-9, ll 26-27. Гърба е тъмно-маслен, страните са зеленикави или светло-маслен, корема е с червеникав оттенък. По средата на тялото има черно петно. На края на хрилното капаче има черно-синьо петно. Отстрани има редове блестящи зелено-сини петънца. Понякога се появява слаба тъмна надлъжна и няколко напречни ивици. "D" е червен с различни оттенъци, "А" е светло-маслен. Оцветяването на рибите силно се променя в зависимост от местопроизхождението. Хищници, агресивни са, не търпят нахлуване във своята територия, но се срещат и по-миролюбиви екземпляри. Силно ровят грунда, изравяйки растенията.
Hemichromis fasciatus Peters, 1858.Златист хемихромис
Разпространени са в западната част на Африка, от Сенегал до Конго. Обитават водоемите от всички типове, в това число и със слабо солена вода. Дължина до 30 см, в аквариум до 18 см. D XIV-XV/11-13, А 111/8-11, ll 28-30. Гърба е маслен, страните са никелово-жълти с зеленикав оттенък. На хрилното капаче има зелено-синьо петно, отстрани няколко тъмни, едри петна. Плавниците са зеленикави или жълтеникави. През размножителния период тялото става с наситено златист блясък, отстрани се очертават 5 едри блестящи черни петна, между които редове по-ситни. Самеца е по-строен, самката е по-малка. Рибите са агресивни, ровят в грунда, необходими са укрития. Хищници. Младите екземпляри може да се бият до смърт.
Hemichromis lifalili Loiselle, 1979.Червен хемихромис
Разпространени са на юго-изток и юг в Заир. Обитават плитките езера, напоителни канали и рекички. Дължина до 15 см, в аквариум по-малко. В XIII-XV/10-12, А 111/8-9, ll 25-27. Тялото е кърваво-червено с безразборно разпръснати блестящи сини петънца. По средата на тялото има едро, синьо до черно петно, което понякога избледнява. Нечифтните плавници са виолетови до червени. По-слабите риби стават със сива маскировъчна окраска и са трудно различими. Самеца е оцветен по-интензивно, с възрастта на главата му се образува мастна издатина. Самката има по-малко сини петна.

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница