понеделник, 9 юни 2008 г.

Геофагус

Geophagus
Геофагус
Семейство цихлиди (Cichlidae).

Разпространени са в Южна Америка. Тялото е леко изтеглено, относително високо, силно сплескано отстрани, профила на гърба е по-силно изпъкнал от на корема. Главата е едра. "D" е дълъг. Рибите са териториални, двойките се образуват самостоятелно от група млади риби. Придържат се към средните и долни слоеве на водата. Ровят се в грунда. Може да се отглеждат в общ аквариум, но за предпочитане е във видов, двойки, с грунд от дребен пясък, твърдолистни растения с къси стебла, защитени от изкопаване с камъни или посадени в закопани в грунда саксийки, притиснати отгоре с камъни. Добре е да има плаващи растения, обезателно пещери и други укрития, а също плоски камъни. Вода: 24-26°С, dH 6-18°, рН 6,5-7,5, обезателно редовна ежеседмична смяна на водата, желателен е филтър, особенно за риби ровещи в грунда. Храна: жива, растителна, заместители.
Geophagus brasiliensis (Quoy, Gaimard, 1824).Бразилски Геофагус
Разпространени са в бреговете на богатите с укрития притоци на големите реки и езера от юго-източната част на Бразилия до Ла Плата. Дължина до 30 см, в аквариум обикновено до 15 см. D XIII-XVII/9-10, А 111/7-10, ll 24-38. Основното оцветяване на тялото е сиво-жълто до червено-кафяво. Всяка люспа е с блестящи синьо-зелени петънца. През размножителния период отстрани се вижда едро, заоблено черно петно, а през очите минава черна ивица. Нечифтните плавници са жълто-зелени до кафяви, с винено-червени, жълти, сини, зелени или сребристи петънца. При самеца "D" и "А" на края си са заострени. Параметри на водата при отглеждане: 20-25°С, dH 6-32°, рН 6,8-7,8. Рибите понякога силно ровят грунда, самците са много агресивни при защитаване на територията си. От възрастни риби е много трудно да се образува двойка. Неготовата за размножаване самка се преследва от самеца и може да бъде убита, затова самеца трябва да е по-млад и по-малък от самката. Размножаване както в общ, така и развъден аквариум с дължина от 60 см с гладки камъни и пещери. Хвърлянето на хайвера става върху твърда повърхност, предварително очистена от рибите. Вода: 25-28°С, dH до 10°, рН 6-7,2. Има информация за развъждане във вода dH 30-32°С, рН 7. Обикновено за хайвера (до 1000 зърна) се грижи самката, ако има стълкновения самеца се отделя. Инкубационен период 3-6 денононщия, след 7-10 денонощия малките плуват. Стартова храна: науплии на циклопс, нематоди. Полова зрялост след 7-11 месеца.
Geophagus steindachneri (Eigenmann, Hildebrand, 1910.)Геофагус Щахндахнери
Разпространени са в басейна на реките Магдалена и Каука (Колумбия). Дължина до 25 см, в аквариум по-малко. D XV-XVII/9-11, А 111/6-8, ll 28-30. Основното оцветяване на тялото е маслено до кафеникаво, в зависимост от условията може да има някоко тъмни напречни и една надлъжна ивици. Люспите са с златист блясък. Нечифтните плавници са кафеникави с жълти до жълто-кафяви петънца и штрихи. При самеца на главата има мастен израстък с червено-кафяв цвят. "D" и "А" на края си са удължени. Миролюбиви риби, много акваристи препоръчват да се отгледа група с превес на самките. Някои екземпляри ровят грунда. Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум. Хайвера (до 100 зърна) най-често се полага на предварително почистен плосък камък. Вода: 24-28°С,_dH до 12°, рН 6,4-7,5. Самката веднага инкубира хайвера в устата си. Малките изплуват след 15-20 денонощия. Стартова храна : зоопланктон. Полова зрялост след 8-10 месеца.
Geophagus surinamensis (Bloch, 1791).Суринамски Геофагус
Разпространени са в Гвиана и северната част от басейна на р. Амазонка. Обитават стоящи води или бавнотечащи притоци с пясъчно дъно и достатъчен брой укрития. Дължина до 25 см, в аквариум по-малко. D XVI-XV/9-11, А 111/8-9, ll 28-31. Основното оцветяване на тялото е жълто-зелено до зелено-синьо, гърба е тъмно-маслен, долната част е бяло-жълта. Краищата на люспите са с зелен до син оттенък. Отстрани по средата има едро черно петно. Устните са сини. Плавниците са кафяво-червени с сини штрихи и петна. Самеца е по-едър, по-интензивно оцветен, външните лъчи на "С". Доста мирни, спокойни риби, малко се ровят в грунда, щадят растенията, но ако са гладни преравят целия грунд, изменяйки ландшафта на дъното на аквариума. Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум с камъни и корени. Вода: 26-28°С, dH 5-10°, рН 6-7. Хайвера (до 400 зърна) се хвърля на твърда повърхност, най-често на плосък камък,около когото няма растения. След 24-30 ч рибите вземат хайвера в устата си (най-често само самката) и го инкубират. След 7 дена малките излизат от устата. Стартова храна: науплии и дребни циклопси. Родителите се грижат за потомството. Полова зрялост след 12-16 месеца.

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница