понеделник, 9 юни 2008 г.

Ктенопома

Ctenopoma
Ктенопома
Семейство Anabantidae.

Разпространени са, основно, в тропиците на западната и централна части на Африка -- заливите на големите ръкави на реките, обраслите с растения ручеи и изкуствени езера. Рибите дишат атмосферен въздух с помощта на хрилен лабиринт. Повечето от видовете може да се отглеждат в общ аквариум, но не заедно с дребни риби, които могат да станат жертва на ктенопомата, придържащи се към средните и долни слоеве на водата. Аквариума е най-добре да бъде закрит, за да има над повърхността топъл въздух, в противен случай рибите може да се простудят. Места с засадени и плаващи растения, укрития от корени и камъни. Вода: 22-25°С, dH 4-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители. Хвърлянето на хайвера се стимулира с по-мека, свежа вода и повишение на температурата с 2-3°С. Стартова храна: науплии на артемия.
Ctenopoma ansorgii (Boulenger, 1912).Ктенопома Анзорги
Разпространени са във водоемите на Ангола и Камерун. Обитават бреговете на бавнотечащите реки под защитата на растения и между корените на дърветата. Дължина на самеца до 8 см, самки до 7 см. D XVII-XVIII/7, А X-XI/7, ll 28-30. Тяло изтеглено с прави профила на гърба и корема, отстрани леко сплескано. "D" и "А" са дълги. Основното оцветяване е кафяво до жълто-кафяво със зеленикав, син или виолетов оттенък, долната част на тялото е жълтеникава. Отстрани има 6-7 червено-кафяви напречни ивици, стигащи до "D" и "А". При самеца последните лъчи на "D" и "А" са удължени и бели на цвят. Размножителен аквариум за двойка риби от 50 см, на повърхността плаващи растения с едри листа, под които самеца строи гнездо от пяна. Вода: 24-26 °С, dH до 6 °, КН до 1 °, рН 6-6,5. Самката хвърля до 600 зърна, за които се грижи самеца. Самката се отделя. Инкубационен период 24 ч. Малките плуват след 3 денонощия и се крият в укритията.
Ctenopoma fasciolatum (Boulenger, 1899).Ктенопома осемивичеста
Разпространени са в басейна на р.Конго. Обитават плитките места, обрасли с растения, предпочитат водоемите с прозрачна вода. Дължина на самеца до 8,5 см, на самката до 7 см. D XVI/9-11, А Х/9-11, ll 27-28. Тялото е умерено издължено, високо, с яйцевидна форма с остра муцуна, отстрани леко сплескано. "D" и "А" са дълги. При самеца "D" и "А" в краищата си са нишковидно изтеглени. В зависимост от местопроизхождението тялото е синьо или кафяво, с 8-12 тъмни напречни ивици отстрани. Нечифтните плавници са с множество сини до кафяви петна. Самката е оцветена по-бледо. Готовата за хвърляне -- кафява с бяла ивица от хайверното капаче до "С". Размножителен аквариум с плаващи растения, под които самеца строи гнездо от пяна, и укрития за самката, която след хвърлянето на хайвера (до 1000 зърна) се отделя, тъй като някои самци преследват непрекъснато самките. Вода: 25-28 °С, dH 2-4 °, рН 6,5-6,8. Инкубационен период 24-36 ч. Малките плуват след 4-5 денонощия.
Ctenopoma kingsleyae Gunther, 1896.Ктенопома кингсли
Разпространени са във водоемите на западната част на Африка от Сенегал до Конго. Дължина до 20 см, в аквариум по-малко. D XVI-XVIII/8-10, А IX-X/9-11, ll 25-29. Тялото е изтеглено на дължина, доста високо, сплескано отстрани, със слабо изпъкнали профили на гърба и корема. На задния край на хрилното капаче добре се виждат зъбци. Основното оцветяване е сиво- до червеникаво-кафяво, корема е сребристо бял, на опашното стебло има черно петно, при младите риби то е със светъл кант. Люспите са с тъмна окантовка и тялото изглежда като покрито с мрежа. При самеца меколъчевите части на "D" и "А" са с бели кантове. Във видов аквариум рибите са страхливи. В малък аквариум стават необщителни. Изяждат растенията и затова трябва да се засаждат само такива с груби листа. При ловене с кепче често се зацепват в него с зъбците и трябва да се оставят сами да се освободят. Размножителен аквариум от 80 см за двойка, засаден с растения и с укрития. Вода: dH до 15 °. Хвърлянето на хайвера става на открита повърхност на повърхността на водата. Хайвера (до 20 000) се издига на повърхността и трябва да се пренесе в инкубатор, тъй като рибите си ядат хайвера. Инкубационен период 24-36 ч. Малките плуват след 2 денонощия.
Ctenopoma nanum Gunther, 1896.Ктенопома джудже
Разпространени са в Заир и Камерун. Обитават плитките реки в дъждовните гори, местата с бързо течение, под корените и провисналата над водата брегова растителност. Самеца е с дължина до 7,5 см, самката до 6,5 см. D XV-XVII/7-10, А VII-IX/9-11, ll 25-30. Тялото е изтеглено на дължина, умерено високо, почти прави профили на гърба и корема. Тялото е светло-кафяво с тъмни напречни ивици, стигащи до нечифтните плавници. При самеца са изтеглени и заострени краищата на "D" и "А". Във възбудено състояние и при хвърляне на хайвер той става почти черен. При самката преди хвърляне се забелязва надлъжна светла ивица, идваща от хайверното капаче до основата на "С". Рибите се придържат към средните слоеве на водата, доста са агресивни помежду си, затова в аквариума трябва да има достатъчен брой укрития. Размножителния аквариум трябва да има плаващи растения, под листата на които самеца строи гнездо от пяна, и укрития за самката, който между хвърлянията на хайвера е преследвана от самеца. Самката хвърля до 1000 зърна. След хвърлянето се отделя. Самеца се грижи за хайвера. Инкубационен период около 24 ч. След 3 денонощия малките плуват.
Ctenopoma oxyrhynchum (Boulenger, 1902).Ктенопома шоколадова
Разпространени са в басейна на р. Убанга (Заир). Обитават бавно течащи водоеми с прозрачна вода. Дължина до 10 см. D XV/10, А VIII/10, ll 27-29. Тялото в умерено изтеглено, сплескано отстрани, с висок гръб, особено при старите риби. На задния край на хрилното капаче има зъбци. Основното оцветяване е от червено-кафяво до кафяво, с тъмен мраморен рисунък. Отстрани имат едро черно петно и светла напречна ивица. Плавниците са кафяви. При ловене с кепче може да се зацепи с зъбците и трябва да се остави сама да се освободи. Размножаването е по двойки. Аквариум с укрития с дължина от 60 см. Хвърлянето е обикновено късно вечерта близо до грунда. Самката хвърля до 2000 зърна. Рибите се отделят. Инкубационен период около 24 ч. Малките плуват след 2-3 денонощия, страхуват се от светлината и се крият в укритията или под листата на растенията.

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница