неделя, 8 юни 2008 г.

Златна Рибка

Carassius
Златна Рибка
Семейство Cyprinidae.


AstrologerЗвездоброец
Долната част на очната кухина е превърната в мехур, който изтласква очната ябълка нагоре, поради което рибата има възможност да гледа само нагоре. Тялото е късо, гръбен плавник отсъства, окраската е предимно златисточервена.
CalicoКалико
Така в Япония се нарича златната рибка, която съчетава в окраската си бели, черни, жълти и червени тонове. На третата година от живота й се появява и син цвят. Най-ценени са екземплярите с големи цветни петна, разположени не само по тялото, но и по всички плавници.
Carassius auratus auratus (Linne,_1758).
Първите сведения за златната рибка ("Чи") са получени от Китай и се отнасят към периода между 968 и 975 г. Дължина до 30 см. В аквариум по-малко. Тяло е изтеглено, елипсовидно, с остра муцуна, сплескано отстрани. "D" е дълъг, започва от средата на туловището, "С" е двоен, "А"е къс отнесен към края на туловището. Гърбът е червено-златист, корпуса е златист, корема е жълтеникав. Плавниците са червени, червеникави или жълтеникави. Има също бледо-розови, червени, бели, черни до черно-сини, жълти до кафяви и петнисти екземпляри. Китайските и японски селекционери са получили голямо количество разновидности на златните риби.
Cometa-Комета
Има дълъг опашен плавник, който при най-добрите екземпляри превишава дължината на тялото 3-4 пъти. Високо ценени са рибите със сребристо тяло и червен или жълт опашен плавник.
Lionhead-Лъвска глава
Характерна особеност на тази порода са червените мастни израстъци по главата и хрилните капачета и отсъствието на гръбен плавник. Тялото е кръгло, плавниците са къси. Лъвската глава е най-красива на 4-5 годишна възраст.
Oranda-Оранда
Отличава се от воалната златна рибка по характерния си мастен израстък на главата. Тази порода има много цветни вариации. Особено се цени "червената шапчица" с млечнобяло тяло и червен израстък на главата. Отличава се от воалната златна рибка по характерния си мастен израстък на главата. Тази порода има много цветни вариации. Особено се цени "червената шапчица" с млечнобяло тяло и червен израстък на главата.
Shubunkin-Шубункин
Обикновена златна рибка с удължено тяло и плавници. Отличава се с пъстра окраска и мозаечен рисунък и почти прозразчни люспи. Ценят се най-вече екземплярите с преобладаващи синьо-виолетови тонове.
Telescope-Телескоп
Една от най-интересните породи с големи изпъкнали очи. Общоприети критерии за качествата на телескопите са късото яйцевидно тяло, значителните размери на плавниците и очите. Черните и безлюспести решетъчни телескопи са нежни, топлолюбиви видове, изискващи много грижи.

ДА СИ ОТГЛЕЖДАМЕ ЗЛАТНА РИБКА
Как да осигурите на любимата си златна рибка дълъг и здравословен живот?
История-Златните рибки са шаранчета от Азия познати под името Carassius auratus. Те са били отглеждани в Ориента преди около 1000 години. Появяват се в Европа преди 100 години, за да придобият познатите ни днес окраски и форми. Всички златни рибки са темпераментни рибки. В природата те плуват в хладни потоци, езера и водоизточници. От там биват хванати и развъждани от любители или бизнесмени.Грижата за една златна рибка може да е минимална, но все пак е нужна. Ако и се осигури подходящо отглеждане и добра здравословна среда една златна рибка може да живее над 50 години!
Оборудване и поддържане на аквариума:
Температура на водата-За да е здрава Вашата златна рибка, е добре да и доставяте много чиста и хладна вода. Температурата на златната рибка не трябва да превишава 23 градуса и е идеално да е между 18-20 градуса. Затова аквариума Ви се нуждае от термометър.Ако гледате за дълго време рибката при температура над 23 градуса това ще доведе до привършване на кислорода във водата, което може да и причини нервни и сърдечни проблеми, сериозно да засегне имунната система и да я направи податлива към много болести - от лесно лечимия ick до swim bladder инфекции.Може да гледате рибките и на по-висока температура, но ако в аквариума температурата постоянно се мени(рязко спада или покачва) - то рибките ви ще са подложени на стрес и трудно ще издържат дълго време. Внимавайте, защото златните рибки не обичат топлата вода - колкото е по-топла толкова намалява нивото на разтворен кислород в нея, затова през лятото оставяйте капака на аквариума си отворен. Настанете златната си рибка в аквариум от поне 30 литра, като се постарайте да има минимум 24 литра място посветено на всяка една рибка. Това свободно място ще и помага да е здрава.
Въздух – поставете така тръбичките на компресора за въздух, че да започва да изпуска въздух от дъното на аквариума. Така въздуха ще има повече време да се разтвори във водата. Също използвайте камъчета за въздух, за да направят по-малки мехурчета.
Филтър(помпа)-Вашите златни рибки се нуждаят от филтър, за да не стане водата токсична и опасна Вие трябва да го пазите в добро състояние. Затова седмично сменяйте 10-15% от водата, за да може рибката Ви да има винаги чиста вода, а необработените отпадъци от аквариумния филтър да се премахнат.При избора на филтър, ако имате претенциозни златни рибки, направете така че филтъра да не прави излишно течение в аквариума, защото това ще затрудни плуването им. Като най-достъпно решение е да поставите една от най-големите филтър-гъби които се продават като през него да минава въздух. През следващите 1-2 седмици сменяйте по 30% от водата. След като филтъра се установи, дъното Ви повече няма да се замърсява. Ако помпата ви върви отначало бързо, след това започва по-бавно, това означава че е задръстена и е нужно да я почистите. Допълнително може да я увиете във фина материя като чорапогащник за да не попадат малки частици в нея и да я задръстват.
Растения-Можете да използвате както изкуствени така и естествени растения. Знайте че някой от естествените могат да бъдат изядени. За това смесете храната им с грах, маруля или друга растителна храна (без нитрити, които за пагубни за рибките!).
Мътна и мръсна вода- Златните рибки ровят дъното и това е полезно защото предотвратява гниенето и образуването на отровни газове в аквариума, но също така могат да причинят замърсяване на водата поради по-големите отпадъци, които правят. Ако филтъра Ви е настроен правилно и вече са минали 2-те седмици за образуването на бактерия в аквариума, то е нужно редовно да сменяте ¼ от водата на всеки 2 седмици.
Храна и грижа- Помнете че златните Ви рибки са omnivorous(всеядни), затова им доставяйте различна и с богато съдържание на въглехидрати храна. Предлагат се много подходящи сухи и замразени храни. Златните рибки имат голям апетит, и постоянно ще търсят храна. Не позволявайте това да ви кара да ги прехраните. Те трябва да са способни да консумират храна, която им предлагате в период до 2 минути. Ако има храна в аквариума след тези 2 минути, то тя ще влоши качеството на водата и ще направи рибките податливи към болести. Трябва да храните златните си рибки само 1 път на ден, като предварително навлажнявате сухата храна.Ако им доставите подходяща диета то те ще имат по-дълъг живот и ще се засили тяхната имунна система.
Цвят-За да засилите цветовите им окраски може да използвате Спирулина или витаминозна храна богата на каротин, както и да ги оставите за известен период под пряка слънчева светлина. Имайте в предвид че цвета на рибките е генетично заложен и промяната му когато пораснат е просто един нормален процес.
Компания-Златните рибки, са обикновено рибки - "жертви", затова за да се чувстват комфортно, те трябва да имат много места за криене. Те не са претенциозни към самото място, но се уверете че нямате остри декорации от които да се наранят. За да им е по-уютно и да са по-активни, им доставите 50-75% места за криене в аквариума. Осигуряването на достатъчно такива места намалява стреса и увеличава продължителността им на живот.Златните рибки могат да се гледат заедно с рибки имащи подобни изисквания за грижи и темперамент. Това Ви ограничава единствено към други видове златни рибки. Има много и различни интересни видове от които можете да си изберете, затова когато търсите компания, помнете да изберете рибка с подобни телесни параметри. Ако се различават прекалено много, вероятно някоя ще изпреварва другите за храна и е възможно да имате в аквариума една умираща от глад, а друга дебелееща.Златната рибка по принцип е миролюбива рибка. Ако забележите други представители да я гонят и хапят опашката и това не е добре и е нужно да ги разделите. Можете спокойно да ги отглеждате със сомчета.
Заключение-Помнете, златните рибки са красиви живи създания. Ваша е отговорността, като притежател на домашен любимец да се грижите за тях и да им доставите здравословна среда.Затова дайте на златната си рибка място, чиста и хладна вода, много места за криене и висококачествена богата на въглехидрати храна и тя ще Ви бъде добра компания за дълго време.
Често задавани въпроси:Корема е подут и тя плува с него нагоре- явно рибката страда от болест на плавателния мехур(swim bladder). При нея трябва да се внимава с храненето, когато въздух попада заедно с храната в корема и и тя започва да плува с корема нагоре или да се влачи по дъното.
Ето някои съвета за не оперативни намеси:
1. Почистете аквариума и осигурете добри параметри на водата.
2. Хранете рибките с грах без шлюпките, по 2 грахови зърна на рибка, докато възвърнат нормалното си състояние. След това почнете да ги храните с микро-червейчета.
3. Като по-драстична мярка поставете в храната английска сол. Ако и това не помогне поставете рибката в съд с вода, само да я покрива и не я хранете в продължение на 4 дена. Използвайте добра филтрация! Ако рибката стои права, добавяйте всеки ден по малко вода. След като минат 4 дена я нахранете с няколко грахови зърна и постепенно преминете към обикновеното хранене.
Препоръчителен метод: Отново поставете рибката в друг съд с вода, която само я покрива. Поставете дунапренен филтър и нагревател. Добавете 1 чаена лъжица английска сол. Загрейте водата до 28С градуса. Добре е да поставите източник на въздух(тръбичка) близо до нагревателя за да разпределя топлия въздух равномерно в съда. Не хранете в продължение на 4 дена. На 4-тия ден нахранете рибката с храна богата на протеин - предварително размекната(да не съдържа въздух) отново за 4 дена. След това преминете към нормално хранене. Рибката трябва да се "разхожда" - тоест с ръка я движете из аквариума така че перките и да се движат. Правете това доста пъти в продължение на 3 минути всеки ден докато рибката не почне да се движи сама. Лечението може да продължи 3 месеца. Проверявайте нивата на амоняк. Ако се завишат - сменяйте водата без да добавяте сол!
Стои на повърхността на водата?- ако рибката или охлювите ви стоят на повърхността на аквариума това означава че количеството на разтворен кислород във водата е намаляло и е нужно да увеличите аерирането на водата. Освен това в случай че параметрите на водата в аквариума са се влошили, направете частична 30% смяна на водата, за да осигурите чист приток на вода.Започва да си изменя цвета, почерняване на опашката, хрилете и т.н.- ако се променя постепенно цвета на тялото към тъмно сив или черен явно имате проблем с качеството на водата или по-точно с амоняка в нея. Затова трябва да внимавате аквариума да е вече установен(да са се образували полезните бактерии и нивата на амоняк да са ниски). Като решение на проблема е незабавно да сменяте 1/3 от водата всеки ден. Още по-бързо може да премахнете вредния амоняк ако поставите Зеолит във водата. Закупете си амоняк тестващи препарати и мерете периодично нивото му в аквариума.
Хрилете започват да се разкъсват без причина. Симптомите са че са омърлушени и имат странни кръвоизливи по опашката и кожата. - проверете качеството на водата, сменяйте 30-40% от нея ежедневно докато положението не се оправи. Може да прибавите зеолит към филтъра си, който ще неутрализира вредния амоняк.- може да приложите кислородна вода(3% хидроген пероксид) към нараняването. След това намажете с антибиотичен крем. Допълнително може да добавите малко количество сол към водата си в съотношение 1/4 чаена лъжица сол към 1литър вода. За повече подробности моля прочетете статията Карантинен аквариум.
В аквариума има малки бели топчета залепени по растенията и по капака на филтъра. - възможно е тези топчета да са хайвер - особено щом са прикрепени към някаква повърхност. Златните рибки ядат хайвера и малките си, затова е добре да поставите родителите в друг аквариум веднага щом свършат с оплождането на хайвера. Друг метод е да поставите родителите в мрежа - но внимавайте да им доставите голямо пространство за плуване, както и краищата на мрежата да са меки за да не издраскат и наранят рибките.
Кръгли аквариуми-Замърсяването на водата е със сигурност проблем за рибките. Кръглия аквариум за 2 рибки трябва да е с обем около 30литра - а това е доста. През лятото ще ви е по-трудно да почиствате водата, а и температурата и не трябва да е висока.
Каква големина достигат?-Има рибки с дължина до 59 см. и тегло от 4.5 кг.
Колко голям аквариум ми е нужен?-Заради необходимостта от приемане на разстворен кислород нужното пространство се изчислява се спрямо повърхността на водата, а не обема и: на 1 рибка и е нужно пространство от 20х20см. или средно около 400см2.
Червени хриле - признак за натравяне с амоняк: тествайте водата си, сменете 50% от нея като предварително в новата сте добавили препарат неутрализиращ хлора и амоняка. Продължете с 25% смени на водата + препарат, всеки следващ ден до подобряване на състоянието. Извършвайте тестове. Целта е накрая параметрите амоняк и нитрити да са равни на 0.
Стои само на повърхността или на дъното -Рибката няма стомах и затова не може да смели излишните протеини от храната, както другите тропически рибки. Оставете рибката 1-2дена без храна. След това започнете да и давате само мокри топчета от спирулина и варени грахови зърна. Не поставяйте сол във водата.Рибката побелява след време – това е нормален процес.
Могат ли да живеят без филтър, само с кислород?-Не, нужен им е филтър за премахване на бързо натрупващите се отпадъци. Ако оставите рибката без филтър, качеството на водата ще продължава с времето да се влошава, докато стане невъзможно за живот.
Преместване в езерце-Златните рибки не понасят внезапните разлики в температурата, затова винаги постепенно изравнявайте температурата, когато пренасяте рибката от магазина(25C) до езерцето(4C).

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница